GÜNCEL Haber Girişi : 26 Mart 2010 23:36

Müftülüklere Uyarı; Kutlu Doğum Haftası programları `usandırıcı` olmasın

Müftülüklere Uyarı; Kutlu Doğum Haftası programları `usandırıcı` olmasın

Diyanet İşleri Başkanlığı, 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanacak Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde programlarının `usandırıcı` olmaması gerektiği uyarısında bulundu. Müftülüklere gönderilen yazıda, `protokol konuşmalarının kısa olması ve asıl konuşmacının konusuna girilmemesi` istendi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, müftülüklere `2010 Yılı Kutlu Doğum Haftası Kutlama Faaliyetleri` konulu bir yazı gönderdi. Yazıda, Kur`an-ı Kerim`in nüzulünün 1400. yılının yaşandığı dikkat çekilerek, kutlama faaliyetleri çerçevesinde konferans, panel ve yarışmalarda Kur`an ve Hz. Peygamber konusunun işleneceği belirtildi.


İl ve ilçelerde mülki amirin bilgi ve onayı dâhilinde, müftülerin başkanlığında Kutlama Komisyonlarının oluşturulması, programların usandırıcı olmaması, çok etkinlik yerine seyrek ve tesirli program planlanmasına özen gösterilmesi istendi.
Halka yönelik konferans ve panellerin seviyesinin hedef kitleye göre belirlenmesi, takdim ve protokol konuşmalarının kısa olması ve asıl konuşmacının konusuna girilmemesi gerektiğinin altı çizildi.
Etkinliklerin toplumun her kesimini kapsayıcı nitelikte olması, amacına uygun olarak düzenlenmesi, siyasi malzeme konusu yapılmamasına azami hassasiyet gösterilmesi, kutuplaşmalara sebep olmaması, toplumu rahatsız edecek her türlü eylem ve söylemlerden kaçınılması ve istismar edilme ihtimali bulunan faaliyetlere yer verilmemesi gerektiği belirtildi. Programların, magazinleştirilmemesi ve israfa yer verilmemesi gerektiğinin önemine dikkat çekildi.
Etkinliklerin belirlenen tarihler arasında yapılması gerektiğine işaret edilen yazıda, Başkanlıkça onaylanmayan ve programda olmayan etkinliklerin düzenlenmemesi, din görevlilerinin müftülüğün bilgisi ve mülki amirin onayı olmadan kendi başlarına etkinlik yapmaması, ülke genelinde planlanan programların icra edilip edilmediğine dair genel kontrollerin yapılması konularının önemine işaret edildi.

KUTLAMALARA İLGİYİ ARTIRMAK İÇİN UYGUN YERLERE AFİŞ ASIN UYARISI


Kutlamalara ilgiyi artırmak, dini konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla ayet ve hadis meallerinin yazılı olduğu afiş tasarımlarının hazırlanması, camiler, Kur`an kursları, eğitim merkezleri, müftülük hizmet binaları, metro, metro istasyonları, belediye otobüsleri ve diğer uygun yerlere asılması gerektiği kaydedildi.
Yazıda, içeriği halkın seviyesine uygun sinevizyon gösterisinin zamanında hazırlanması, açılış merasimlerinde gösterilmek üzere taşra ve yurt dışı teşkilatlarına gönderilmesi hatırlatıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kutlu Doğum Haftası kutlamaları çerçevesinde `Bütün siyasi görüş ve düşünüşün dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, Hz. Peygamberi daha iyi tanımak, tanıtmak, anlamak ve anlatmak, toplumda peygamber sevgisini yaymak, birlik, beraberlik, kardeşlik, sevgi, saygı ve yardımlaşma duygusunu güçlendirmek, bu vesile ile toplumu din konusunda aydınlatıcı, İslam dininin ahlak kurallarını ve Hz. Peygamber`in örnek yaşayışını tanıtıcı çalışmalar yapmayı` hedefliyor.